Miód malinowy – charakteryzuje się pysznym smakiem i złocistym kolorem a po skrystalizowaniu przybiera białą barwę. Krystalizuje szybko i pachnie kwiatami malin. Działa napotnie, rozgrzewająco i przeciwgorączkowo. Zapobiega miażdżycy. Pomocny w leczeniu przeziębień, schorzeń górnych dróg oddechowych i nieżycie żołądka. Działa bardzo łagodnie.
Miód mniszkowy – pachnie kwiatami mniszka i ma jasnożółty kolor. Szybko krystalizuje. Pomocny w leczeniu niedomagań wątroby i dróg żółciowych oraz w stanach wyczerpania psychofizycznego. Przyspiesza gojenie ran i wspomaga leczenie chorób reumatycznych, niedokrwistości i schorzeń żołądka.

Właściwości miodu
Miód nawłociowy – późnoletni miód dość szybko krystalizujący. Ma słodko - kwaśny smak i działa silnie antybiotycznie. Wspomaga leczenie schorzeń dróg moczowych, prostaty i pęcherza. Polecany do stosowania także przy przeziębieniach i biegunkach.
Miód rzepakowy – ma barwę lekko słomkową, a po skrystalizowaniu kremowobiałą. Wyjątkowo szybko krystalizuje. Wspomaga leczenie chorób serca i krążenia oraz gojenie ran. Działa przeciwzapalnie, hamuje miażdżycę. Szybko przyswajalny ze względu na podwyższoną zawartość glukozy i aminokwasów. Jest charakterystyczny w smaku, dość mało apetyczny ale za to bardzo słodki.
Miód spadziowy – jako jedyny nie jest wytwarzany z pyłku kwiatów a ze spadzi, czyli słodkiej wydzieliny mszyc. Ma ciemną barwę a po skrystalizowaniu jest jasnozielony. Zapach żywiczny, średnio przyjemny. Najlepszy pochodzi ze spadzi drzew iglastych. Polecany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Działa bakteriobójczo i antybiotycznie, wspomaga system odpornościowy.
Miód wielokwiatowy – jego skład zależy od pory zbioru i sąsiedztwa kwitnących gatunków roślin, przy czym miody letnie są nieco ciemniejsze i wyraźniejsze w smaku niż miody letnie. Polecany dla alergików ze względu na odczulające działanie i przy katarze siennym. Ma zmienną barwę a właściwości zależą od roślin, których kwiaty odwiedziły pszczoły. Koncentrują się w nim po trosze wszystkie dobroczynne właściwości innych miodów. Najłatwiejszy do uzyskania, najbardziej popularny i najtańszy z miodów.
Miód wrzosowy – miód o brunatnej lub bursztynowej barwie i galaretowatej konsystencji. Pachnie kwiatami wrzosów, jest lekko gorzkawy w smaku. Szybko krystalizuje. Prawdziwy rarytas, ciężki do uzyskania i najdroższy ze wszystkich rodzajów miodów. Działa korzystnie w leczeniu schorzeń dróg moczowych, prostaty oraz zapaleniach jelit i podagrze.
Bibliografia
Sekrety miodów J. Nowak [w:] Działkowiec 05/2012
2 komentarzy
Dodał: Miód , Tytuł: Anna
Ostatnio miałam probelmy skórne, wybrałam więc miód nawlociowy i od razu widać poprawę. Miody to najpyszniejsze lekarstwa pod słońcem :)
Dodał: BeeYes, Tytuł: Miód Manuka
Warty uwagi jest również miód Manuka, pochodzący z Nowej Zelandii. Jako zapraszamy na kosmetyki naturalne do pielęgnacji twarzy nie tylko na bazie miodu Manuka UMF 20+, ale również jadu pszczelego, mleczka pszczelego czy propolisu. Warto korzystać z darów ula!