Pieczarka należy do podstawowych i najbardziej popularnych grzybów uprawianych i spożywanych w naszym kraju. Przede wszystkim uprawiane są wielkotowarowo, ale coraz częściej możemy się spotkać z osobami, które chwalą sobie amatorską, ale także skuteczną uprawę pieczarek w domowym zaciszu. Uprawa pieczarek stała się bardzo modna, a ułatwieniem są specjalne zestawy do ich uprawy jakie można zakupić w sklepach np. z produktami ogrodniczymi.
Pieczarka- Agaricus jest rodzajem obejmującym sporo zróżnicowanych gatunków, także bardzo popularną pieczarkę łąką, którą można spotkać np. na łące. Pieczarki są saprofitami, a więc organizmami, które rozwijają się czerpiąc energię z materii organicznej, którą rozkładają na związki proste. Do uprawy amatorskiej wykorzystuje się pieczarkę dwuzarodnikową- Agaricus bisporus.
Agaricus uprawiamy przede wszystkim ze względu na jej walory smakowe, ale należy pamiętać o witaminach, składnikach mineralnych oraz ergothioneinie, będącej przeciwutleniaczem, opóźniającym starzenie się komórek.
Skład chemiczny pieczarki w 100 gramach świeżych owocników |
|
białko
|
3,5 g |
tłuszcze
|
0,2 g |
cukry
|
3,6 g |
woda
|
89,5 g |
kwas nikotynowy
|
5,85 mg |
kwas pantotenowy
|
2,38 mg |
witamina B1
|
0,15 mg |
witamina B2
|
1,3 mg |
witamina C
|
8,6 mg |
fosfor
|
130,0 mg |
wapń
|
25,0 mg |
potas
|
400,0 mg |
żelazo
|
1,0 mg |
wartość energetyczna
|
45 cal |
Źródło: Szudyga K., Pieczarka, Warszawa 1982, s. 11/12
Do uprawy pieczarek wykorzystuje się podłoże, które stanowi kompost pieczarkowy, będący sfermentowanym, słomiastym końskim obornikiem. Jako podłoże zastępcze stosuje się słomę i popularny kurzak. Nie ma przeszkód, aby uprawę prowadzić przez okrągły rok.
Jak już wspomniano pieczarkę możemy uprawiać w piwnicy. Brak światła nie jest problemem, ponieważ pieczarka nie zawiera chlorofilu, a więc nie posiada zdolności asymilowania dwutlenku węgla. Dodatkowo w ciemnych pomieszczeniach łatwiej utrzymać wilgoć. Ważnym czynnikiem przy uprawie pieczarki jest temperatura. W dużej mierze to właśnie od niej zależy powodzenie uprawy. Do uprawy pieczarki wystarczy temperatura w granicach 12- 20°C, przy czym optymalna temperatura do rozrostu grzybni wynosi 25°C. Jeżeli nie posiadamy piwnicy, to dostępne w sprzedaży zestawy do uprawy pieczarek umożliwiają ich uprawę nawet na parapecie. Warto, aby w pomieszczeniu uprawy pieczarek istniała możliwość jego przewietrzenia. Rozkładowi podłoża towarzyszy wydzielanie sporej ilości dwutlenku węgla, który negatywnie wpływa na rozwój owocników. Chodzi konkretnie o zbyt wydłużone trzonki.
Uprawa pieczarek w domu
czytaj dalej...
2 komentarzy
Dodał: jajowa, Tytuł: pieczarki1
w instukcji pisze ze tydzien dwa i grzybnia powinna sie zabielic i wtedy rozlozyc maly worek a ja juz mam 23 dni i nic sie nie zabiela. w czym problem co robie nie tak?
Dodał: grzegorz, Tytuł: cena podłoża
W wytwórni podłoża kostka o wymiarach 40x50x20 kosztuje ok.9 zł