Mało jest tak cennych owoców jak jagody aronii. Zawierają one ogromne bogactwo dość łatwo przyswajalnych i niekiedy unikalnych składników odżywczych, co sprawia, że stają się pożądanym elementem naszej diety. Oczywiście najlepszym sposobem ich wykorzystania, byłoby spożywanie owoców na surowo, ale w przypadku aronii jest to prawie niemożliwe, gdyż z powodu dużej zawartości garbników w stanie świeżym są niebywale cierpkie i kwaśne. Dlatego też konieczne staje się ich przetworzenie. Jedną z lepszych metod wykorzystania tych cennych owoców jest przygotowanie z nich domowego soku. Zachowuje on większość wartości odżywczych i jest znacznie smaczniejszy niż świeże owoce. Poza tym ma bardzo intensywną, ciemnoczerwona barwę, dlatego może być również stosowany do podbarwiania przetworów z innych owoców, nalewek lub win owocowych.
Wybór owoców
Do przetworzenia wybiera się owoce dojrzałe, zdrowe i nieuszkodzone. Aby zmniejszyć ich cierpkość, najlepiej zebrać je po pierwszych, późnojesiennych przymrozkach lub ewentualnie przez 1-2 dni przetrzymać w zamrażarce, co znacznie poprawia ich walory smakowe. Należy też pamiętać, że zebranych owoców nie powinno się zbyt długo przechowywać, gdyż ławo ulegają zepsuciu i tracą na wartości.
Sok z sokownika
Najprostszym sposobem uzyskania soku jest użycie specjalnego garnka tzw. sokownika. Zasypane cukrem owoce (w proporcji ok. 3 szkl. cukru na 8 szklanek owoców), umieszcza się w górnej części parownika, a po ukazaniu się soku, przelewa się go do przygotowanych słoików i szczelnie zakręca. Dla pewności lepszego przechowania, można poddać je dodatkowo krótkiej pasteryzacji, umieszczając w naczyniu z wodą i powoli gotując (ok. 15 min.). Należy przy tym pamiętać, że woda nie może sięgać powyżej zakrętki słoika, a dno naczynia powinno być wyłożone czystą, bawełnianą ściereczką, która zabezpieczy słoiki przed pękaniem.

Sok z aronii
czytaj dalej...
0 komentarzy