W każdym ogrodzie, niezależnie czy warzywnym, czy też ozdobnym, warto wydzielić część, przeznaczoną na tzw. zaplecze. W takim zakątku powinien znaleźć się m.in. inspekt, rozsadnik, kompostownik, pojemnik na deszczówkę, a także składzik na narzędzia. Przy tak profesjonalnym podejściu do sztuki ogrodniczej, zyskamy doskonałe narzędzia do uzyskania jeszcze lepszych efektów w uprawie roślin.
Dość często zdarza się, że początkujący w ogrodnictwie, mają problemy w rozróżnieniu rozsadnika od inspektu. Spotykam się ze stwierdzeniem, że to jedno i to samo. Oczywiście nie można się z tym zgodzić, ponieważ rozsadnik oraz inspekt to dwie zróżnicowane części składowe ogrodu, ale o podobnych, a nawet identycznych funkcjach o czym w dalszej części opracowania.
Rozsadnik, a inspekt – wyjaśnienie pojęć
Inspekt jest swego rodzaju pomniejszoną szklarnią i może pełnić wiele zróżnicowanych funkcji. W inspekcie można przygotować rozsadę, uprawiać nowalijki, a także rośliny wymagające dłuższego okresu wegetacji oraz cieplejszych warunków uprawy. Inspekt składa się ze skrzyni oraz okien, skierowanych zazwyczaj na południe. Wyróżniamy inspekt zimny oraz ciepły, jednospadowy, a także dwuspadowy.
Rozsadnik natomiast jest wydzielonym miejscem w ogrodzie, na którym przygotowuje się rozsadę warzyw (warzywa na późniejszy zbiór- m.in. warzywa kapustne, sałata i inne), kwiatów jednorocznych (np. aksamitki, cynie, gazanie, astry i inne), dwuletnich ( m.in. bratki i stokrotki), a także bylin. Na rozsadnik wybieramy rośliny, charakteryzujące się krótszym okresem wegetacji, które nie są wrażliwe na chłody.

Rozsadnik
Tabela. Uprawa roślin warzywnych z rozsady na rozsadniku (wybrane warzywa)
Przygotowanie rozsady
|
Sadzenie do gruntu
|
|||||
Nazwa rośliny
|
Ilość nasion na obsadzenie 10 m2 w g
|
Pora siewu1
|
Liczba rozsady na 10 m2 w szt.
|
Pora sadzenia1
|
Odległość rzędów w cm
|
Odległość roślin w rzędach w cm.
|
Brukiew
|
0,5
|
V
|
83
|
VII
|
40
|
30
|
Endywia
|
0,3- 0,5
|
V(3)- VI(2)
|
83
|
VI,VII,VIII
|
40
|
30
|
Jarmuż
|
0,5
|
V
|
62
|
VI(3)-VII(2)
|
40-50
|
40-50
|
Kalafior (odmiany średnio późne i późne) |
0,5
|
V(3)-VI(3)
|
40
|
VII
|
50
|
50
|
Kalarepa późna
|
0,7
|
V,VI
|
166
|
VII,VIII
|
30
|
20
|
Kapusta średnio późna |
0,5-1
|
III(3)-IV(1)
|
40
|
V(2-3)
|
50
|
50
|
Kapusta brukselska
|
0,5
|
IV(2)-V(1)
|
27
|
V(3)-VI
|
60
|
60
|
Koper włoski
|
5
|
V,VI(1)
|
125
|
VI, VII
|
40
|
20
|
Sałata głowiasta
|
1
|
III(3), IV, VI, VII(2)
|
160- 250
|
IV, V, VIII (3)
|
20(25)- 45
|
20(25)- 35
|
Szparag
|
0,7- 1
|
IV(1)
|
10- 20(25)
|
IV(2) następnego roku
|
80-150
|
40- 100
|
Źródło: Działka moje hobby, Warszawa 1982, s.159-160.
czytaj dalej...
0 komentarzy