Dokonując wyboru odmiany, należy wiedzieć, że warzywo różni się przede wszystkim wczesnością, plennością, rozmiarami i barwą ogonków.
Z odmian rabarbaru warto wymienić
- ‘Wczesny Hosera’- odmiana bardzo wczesna, a przy tym plenna, charakteryzująca się łagodnym smakiem. Ogonki liściowe w barwie zielono czerwonej, a miąższ od zielonego do jasnoróżowego.
- ‘Karpow Lipskiego- odmiana bardzo wczesna i plenna. Ogonki zielone o delikatnym miąższu.
- ‘Wiśniowy’- odmiana średnio wczesna, także średnio plonująca. Ogonki liściowe o wiśniowym zabarwieniu, charakteryzująca się bardzo smacznym miąższem.
- ‘Malinowy’ – odmiana późna o czerwono zabarwionych ogonkach i soczystym, czerwonawym oraz smacznym miąższem.
- ‘Sutton’- odmiana średnio późna o czerwonych ogonkach i trochę cierpkim miąższem.
Uwaga na choroby i szkodniki
Rabarbar jak większość roślin jest narażony na choroby i atak szkodników. Podatność roślin jest uzależniona od odporności konkretnej odmiany i kondycji roślin. Z chorób rabarbaru należy wymienić przede wszystkim zgniliznę karp, zgniliznę ogonków, rdzę, mączniak rzekomy. Rabarbar może być dobrym kąskiem dla ślimaków, mszyc oraz kołdunicy zielonki i kołdunicy rdestówki.
Rabarbar ogrodowy stosowany jest przede wszystkim w celach kulinarnych. Można z niego przygotować bardzo smaczny kompot. Będzie doskonałym dodatkiem do ciast, drożdżówek, a także może zostać spożyty na surowo. Pamiętajmy, aby nie przesadzać z ilością spożywanego warzywa. Zawartość kwasu szczawiowego negatywnie wpływa na ludzki organizm- powoduje usuwanie z organizmu wapnia oraz powstawanie szczawianu wapnia, trudno rozpuszczalnego, mogącego odkładać się w postaci kamieni nerkowych.
Dla domowego użytku wystarczy jeżeli w ogrodzie posadzimy z trzy sadzonki, które po rozrośnięciu z pewnością zaspokoją nasze potrzeby oraz całej rodziny.
Tekst: Grzegorz Bogucki
czytaj dalej...
0 komentarzy