Przygotowanie winorośli do zimy
Ponieważ winorośl potrafi przemarznąć, tak więc w miejscach gdzie jest szczególnie narażona na przemarzanie należy ją dokładnie okrywać.
Wyróżniamy kilka sposobów okrywania winorośli:
- kopczykowanie
- okrywanie różnymi materiałami np. włókniną (nim okryjemy należy przyciąć winorośl)
- możemy także przygiąć krzew do podłoża i obsypać ziemią
Winorośl zależnie od gatunków i odmian wykazuje zróżnicowaną podatność na choroby. Może być atakowana przede wszystkim przez choroby o podłożu grzybowym:
- Mączniak rzekomy- wywołuje go grzyb Plasmopara viticola, który atakuje wszystkie zielone części rośliny, a więc liście, kwiaty oraz jagody. Początkowe objawy to żółtawe plamy z czasem obsypane białoszarym, mączastym nalotem. Niszczy liście, które przedwcześnie opadają, a owoce przybierają formę brązowawych mumii. Ponieważ grzyb zimuje w opadłych liściach, koniecznie należy zgrabić i spalić porażone liście. Winorośl posadzona na bardziej zacienionym stanowisku i zbyt „zakrzaczona”, wykazuje większe prawdopodobieństwo zachorowania. Ponieważ profilaktyka jest o wiele korzystniejszym i tańszym rozwiązaniem, pamiętamy o zapobieganiu chorobie poprzez sadzenie roślin w miejscach o dostatecznym ruchu powietrza, na podporach i ich systematycznym przycinaniu.
- Mączniak prawdziwy- wywołuje go grzyb Uncinula necator , który poraża liście oraz kwiaty i owoce, które pokrywają się szarawym, mączastym nalotem. W wyniku porażenia liście opadają, a jagody ostatecznie gniją. Chorobę zwalczamy stosując profilaktycznie preparaty siarkowe.
- Szara pleśń- wywołuje ją grzyb o nazwie Botrytis cinerea. Grzyb atakuje owoce, także w fazie niedojrzałej, które z czasem zaczynają gnić. W przypadku niewielkiego porażenia jagód, możemy je zastosować do produkcji wina.
- Chloroza- objawia się żółknięciem liści, a przy zawansowanej chorobie liście zaczynają zasychać. Przy odpowiednim nawożeniu choroba nie występuj.
- Antraknoza winorośli- nie należy do chorób aż tak poważnych jak w przypadku mączniaków, jednak przy dużym nasileniu może bardzo osłabić roślinę. Chorobę rozpoznamy poprzez brązowawe plamy z czerwoną obwódką, pojawiające się na liściach. Z czasem porażona tkanka obumiera i pojawiają się dziury. Porażeniu ulegają także pędy oraz jagody.
- Rak bakteryjny- ma postać spękań oraz zrogowaciałych narośli.
Do szkodników na które szczególnie jest narażona winorośl należ
- Szpeciel pilśniowiec winoroślowy- jest to roztocze żerujące na młodych, jeszcze bardzo delikatnych liściach, z których wysysa soki, nakłuwając je od spodniej strony. Są one mikroskopijnej wielkości, tak więc ich obecność rozpoznamy po pojawieniu się pęcherzykowatych narośli.
- Przędziorek- bardzo popularny szkodnik należący do rodziny pajęczaków, niewielkich rozmiarów, którego obecność rozpoznamy po delikatnym oprzędzie na dolnej stronie liści oraz nakłuciach spodniej strony liścia, które ulegają deformacji i z czasem opadają. Przedwczesny opad liści negatywnie wpływa na zdrowotność rośliny oraz jej zimowanie.
Uprawa i pielęgnacja winorośli na owoce jest bardzo zawiłym i rozbudowanym tematem. Aby w pełni zapoznać się z tematyką należy skorzystać z licznych pozycji książkowych jakie ukazały się na rynku wydawniczym. Ze swojej strony polecam pozycję książkową autorstwa Romana Myśliwca Winorośl w ogrodzie, gdzie w sposób bardzo szczegółowy wyjaśnił kwestie związane z uprawą tego krzewu w ogrodzie.
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: Miecio, Tytuł: Nero
A co z kolorem owoców Nero ? Alden - potwierdzam, że trudno dojrzewa. Pierwszy raz od 4 lat mogłem w tym roku, w połowie października zbierać kiściami a nie gronkami. Z jednej rośliny 2,5 kg. Agat Doński doszedł w połowie września.