Nasłonecznienie
Winorośl należy do roślin światłolubnych, które do prawidłowego rozwoju wymagają dużo światła. Na słonecznych stanowiskach lepiej rozwija się, szybciej dojrzewają owoce oraz jest bardziej odporna na choroby. Zacienione stanowiska sprzyjają chorobom, mniejszym plonom, dłuższym okresom dojrzewania owoców oraz nienaturalnie rozwiniętym organom rośliny.
Temperatura
Zależnie od grupy i odmian winorośl może być bardziej lub mniej podatna na ujemne temperatury. W Polsce najlepiej uprawiać winorośl w południowej i zachodniej Polsce, gdzie panują bardziej przychylne tej roślinie warunki. Zazwyczaj winorośl znosi temperaturę do około – 20/ -26°C.
Podłoże
Winorośl najlepiej czuje się na glebach lekkich, próchniczych, głębokich, łatwo nagrzewających się. Unikajmy gleb podmokłych !
Sadzenie winorośli
Nim zakupimy sadzonki należy dokładnie przygotować podłoże, a więc oczyścić, odchwaścić, głęboko przekopując wraz z zastosowanym, dobrze rozłożonym obornikiem lub kompostem. Nawozy organiczne powinny stanowić postawę przy nawożeniu roślin, a nawozy mineralne tylko uzupełnienie w razie potrzeby.
Wybór sadzonki
Wybierajmy sadzonki w pojemnikach, które łatwiej przyjmują się. Dobra sadzonka powinna charakteryzować się brakiem zmian chorobowych i zdrowym wyglądem. Ulistnione sadzonki najlepiej sadzić na przełomie wiosny i lata.
Sadzenie
Sadzonki winorośli sadzimy w dołkach o półmetrowej średnicy, na kopczykach żyznego podłoża. Sadzonkę sadzimy przy paliku, na takiej głębokości, aby 2- 3 pąki wystawały ponad powierzchnię i do połowy przysypuje się podłożem, po czym obficie podlewa i zasypuje. Wystającą część sadzonki należy przysypać np. torfem.
Pielęgnacja winorośli
Każdego roku należy dokarmiać winorośl nawozem organicznym np. kompostem. Przy jego braku stosujemy wieloskładnikowy nawóz, zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta.
Podlewanie
W przypadku przedłużającej się suszy należy uzupełniać braki wody przede wszystkich u młodych roślin. Starsze tworząc rozległy system korzeniowy dobrze sobie radzą z niedoborem wody, choć i one zwłaszcza w okresie tworzenia owoców wymagają większej uwagi pod tym względem. Zbytniej utracie wilgoci będzie zapobiegać rozsypana wokół rośliny ściółka.
Cięcie
Cięcie winorośli należy do podstawowych i najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych, warunkujących obfite plony. Należy pamiętać, że owocują one dopiero w trzecim roku po posadzeniu, a znaczące plony uzyskujemy dopiero w 5- 6 roku uprawy. Warto wiedzieć, że na winorośli owocują pędy jednoroczne, które rozwijają się z zeszłorocznych pąków powstałych na zdrewniałych pędach zwanych łozą. Jeżeli chcemy, aby winorośl nam dobrze owocowała należy stosować silne cięcie. Brak cięcia spowoduje duży przyrost pnącza, ale nie będzie miało to odzwierciedlenia w postaci obfitego zbioru. Roślina zbyt wiele energii zużyje na tworzenie nowych, zielonych przyrostów. Winorośl tniemy w okresie spoczynku, a więc już w okresie jesiennym możemy częściowo ją przyciąć, a w okresie wiosennym przeprowadzić ostateczne cięcie, kiedy doskonale widzimy kondycję winorośli po zimie i zakres ewentualnych uszkodzeń mrozowych.
Cięcia formującego dokonujemy już na jednorocznych sadzonkach tnąc je na dwa oczka, pozostawiając jeden- dwa pędy, a w następnym roku przycinając na 3- 4 oczka, zostawiając 2-3 pędy. Istnieje wiele sposobów na formowanie winorośli. Jeżeli winorośl posadziliśmy przy ścianie można zastosować formę pienną, natomiast formy bezpienne stosujemy w rejonach, gdzie istnieje większe zagrożenie przemarznięcia rośliny, a w takiej formie łatwiej jest zabezpieczyć roślinę na okres zimy.
Aby winorośl dobrze owocowała należy pozostawić odpowiednią ilość oczek na pędy owocujące. Pamiętajmy, że słabsze rośliny nie będą w stanie obficie zaowocować na zbyt wielu pozostawionych pędach jednorocznych. Im silniejszy krzew, tym można pozostawić większą liczbę oczek, z których rozwiną się pędy owocujące.
Zależnie od długości pozostawionej na krzewie łozy ( zróżnicowanie pod względem ilości znajdującej się na niej oczek) wyróżniamy cięcie krótkie (pozostawienie do 4 oczek), cięcie średnie (pozostawienie do 8 oczek) oraz długie (pozostawienie do 12 oczek). Możemy zastosować także cięcie mieszane.
W okresie wegetacji należy przeprowadzić cięcie tzw. zielone, które pozytywnie wpłynie na zbiory. Możemy przerzedzić pędy w celu ograniczenia możliwości porażenia chorobami oraz wpłynięcia na jakość owoców. Uszczykiwanie wierzchołków owocujących pędów ma na celu zahamowanie ich wzrostu, w celu wpłynięcia na lepszy rozwój kwiatów, a tym samym ilość i jakość zbioru. Poza tym uszczykujemy pasierby oraz w razie potrzeby przerzedzamy liście.
czytaj dalej...
1 komentarzy
Dodał: Miecio, Tytuł: Nero
A co z kolorem owoców Nero ? Alden - potwierdzam, że trudno dojrzewa. Pierwszy raz od 4 lat mogłem w tym roku, w połowie października zbierać kiściami a nie gronkami. Z jednej rośliny 2,5 kg. Agat Doński doszedł w połowie września.