Wartości odżywcze i rodzaje orzechów
Orzechy są wprawdzie bardzo kaloryczne, ale nie demonizujmy ich „tłuszczów”, gdyż dostarczają nam też mnóstwa cennych kwasów nienasyconych, które regulują metabolizm i nie pozwalają na nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej. Garść orzechów w naszej codziennej diecie, to znacznie więcej dobrego niż złego. Pomagają w regulacji pracy różnych organów naszego ciała np. mózgu, przewodu pokarmowego, układu krwionośnego czy serca, wspomagają też wiele procesów życiowych w tym metabolizm. Pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, obniżają poziom cukru we krwi oraz poprawiają stan skóry. Z wielu orzechów wytwarza się cenne oleje jadalne, jak np. olej arachidowy. Niektóre z nich są również ważnym składnikiem kremów pielęgnujących i odmładzających skórę np. olej z orzechów makadamii.

Orzechy
Poniżej w skrócie przybliżę wartości odżywcze oraz inne informacje na temat kilku rodzajów tych smakołyków.
Rodzaj orzecha |
Przybliżona zawartość skł. odżywczych w 100g. |
Kaloryczność w 100g. |
Informacje dodatkowe |
Orzech włoski (Juglans regia) |
15 g. białka 18 g. węglowodanów 5 g. błonnika
oraz: lipidy, proteiny, kwas lanolinowy, sole mineralne (potas, fosfor, magnez, żelazo) znaczne ilości witamin: E, B3, B5, B6, a także kwasów tłuszczowych omega-3 |
ok. 650 - 680 kcal |
Jeden z najwartościowszych orzechów - młode orzechy są doskonałe na nalewkę, pomocną przy niestrawności. - liście to znakomity składnik wywarów ziołowych do pielęgnacji włosów i skóry głowy (przyciemniają kolor włosów) - stanowi składnik niektórych kremów przyciemniających skórę (samoopalaczy) - doskonały przy anemii, - poprawia pracę mózgu, - obniża poziom złego cholesterolu |
Orzech laskowy (Corylus)
|
13 g. białka 10 g. węglowodanów 7g. błonnika
oraz: sole mineralne (potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, mangan) znaczne ilości witamin: E, PP oraz B3, B5 i B6, a także kwasów tłuszczowych omega-3 |
ok. 650 - 695 kcal |
Bardzo wartościowe i kaloryczne orzechy - polecane przy cukrzycy, anemii, chorobach nerek i żołądka |
Orzech ziemny (Arachid hypogaea) |
23 g. białka 27 g. węglowodanów 9g. błonnika
oraz: sole mineralne (potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez, cynk) znaczne ilości witamin: E, B1, B3, choliny (B4), a także kwasu foliowego |
ok. 560 kcal |
- należy zachować ostrożność przy kontakcie z zewnętrzną osłonką. - polecane w profilaktyce nowotworowej, wspomagają pracę mózgu i układu krążenia |
Pistacja (Pistacja Vera) |
20 g. białka 16 g. węglowodanów 4 g. błonnika
oraz: sole mineralne (fosfor, miedź, mangan) znaczne ilości witamin: B6, B1 oraz E, a także luteiny, zeaksantyny, kwasu foliowego i tłuszczów nienasyconych |
ok. 630 kcal |
Uważane za jedne z najsmaczniejszych orzechów - poprawia metabolizm oraz wzmacnia zęby - ze względu na znaczną zawartość luteiny, polecane osobom cierpiącym na choroby oczu |
Makadamia (Macadamia ternifolia) |
15 g. białka 13 g. węglowodanów 3 g. błonnika
oraz: sole mineralne (wapń, fosfor, magnez, potas) znaczne ilości witamin: E oraz B1, B9, biotynę, a także kwasów tłuszczowych omega-3 |
ok. 740 kcal |
Jeden z najdroższych i najbardziej „tłustych” orzechów - doskonale wspomaga regenerację skóry - obniża poziom „złego cholesterolu” - są trujące dla psów - posiadają bardzo twardą łupinę (polecane łuskane) |
Nanercz zachodni (Anacardium occidental) |
19 g. białka 26 g. węglowodanów 3 g. błonnika
oraz: sole mineralne (fosfor, magnez, żelazo, cynk) znaczne ilości witamin: C oraz B1, B2, także kwasów tłuszczowych omega-3 |
ok. 570 - 600 kcal |
Popularna nazwa to nerkowiec - działa wzmacniająco na włosy i paznokcie - łupiny orzecha mają właściwości odkażające i dezynfekujące - orzech jest dość oryginalny, gdyż wyrasta na szczycie pękatego owocu, zwanego „jabłkiem nadnerczowym” którego wnętrze jest jadalne, jednak skórka zawiera bardzo drażniący skórę sok |
Migdały (Prunus dulcis) |
20 g. białka
13 g. węglowodanów 7 g. błonnika
oraz: sole mineralne (fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk) znaczne ilości witamin: E oraz B2, B3, także kwasów tłuszczowych omega-3 |
ok. 570 - 600 kcal |
- posiadają duże właściwości przeciwutleniające, dlatego zbawiennie działają na skórę i pomagają zapobiegać jej starzeniu się. - polecane przy kłopotach z krążeniem oraz w profilaktyce nowotworowej |

Orzechy
Zastosowanie
Oczywiście to tylko część znanych i spożywanych przez nas orzechów, ale jeśli chcemy popróbować więcej tych przysmaków, możemy poszukać w sklepach jeszcze innych rodzajów, np.: orzechów brazylijskich, kasztanów jadalnych, pekanów czy orzeszków piniowych. Przy czym te ostatnie są na pewno dobrze znane smakoszom kuchni włoskiej, gdyż stanowią jeden z podstawowych składników tradycyjnego pesto. Jeśli więc zdecydujecie się włączyć orzechy do swojej diety, to bez względu na ich rodzaj, zawsze będzie to bardzo dobre posunięcie. W miarę możliwości spożywajcie je na surowo, gdyż wtedy zachowują najwięcej cennych składników.
Dodają wielu potrawom oryginalnego smaku, a do ciast i deserów z orzechami w roli głównej nikogo chyba już nie muszę przekonywać.
Na zakończenie dodam, że wiele orzechów posiada właściwości antyoksydacyjne, które oznaczają spowolnienie procesów starzenia się skóry i jej regenerację. Tak więc dajmy orzechom zielone światło.
Katarzyna Józefowicz
Bibliografa
1. Dr Ewelina Gudarowska, „ Bogactwo orzechowego świata”, Działkowiec 12/05, str. 37-38
2. Wikipedia
4 komentarzy
Dodał: Meg, Tytuł: Makademia
To prawda co jest napisane o twardości łupiny tego owocu. Zwykły dziadek do orzechów nie dał mu rady, a dopiero połączone narzędzia w postaci klucza "francuskiego" i "żabki" pomógł przełamać opór orzecha. Za to wysiłek okazał się wart tych zabiegów - jest bardzo smaczny. Polecam też pistację. Ma same plusy :-)
Dodał: fauna, Tytuł: Orzechy są naprawdę bardzo dobre
gdy spróbowałam ich smak poczułam że jest bardzo dobrze
Dodał: janka, Tytuł: mądrość w orzechu zamknięta?
ciekawa jestem czy lekarze potwierdzą to, że orzechy pomagają na myślenie ;) fakt faktem w sesji zjadam dużo więcej niż w ciągu roku ;)
Dodał: wiwi, Tytuł: Orzechy są super
Ciekawy artykuł.Lubię orzechy.Bardzo ładne zdjęcia.