Jak zrobić konfiturę z wiśni – krok po kroku
1. Ważne aby wiśnie było dojrzałe, wtedy są najsłodsze i najbardziej soczyste. Do wiśni można dodać inne owoce – np. jabłka, czereśnie, maliny lub morele orz aromatyczne dodatki opisane wcześniej.
2. Wiśnie oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i obrywamy szypułki. Następnie drylujemy (wyjmujemy pestki) nożem lub specjalną drylownica do wiśni.
3. 1 kg umytych i wydrylowanych wiśni zasypujemy 500g białego cukru i czekamy (2-3 godziny) aż owoce puszczą sok, następnie zlewamy go do garnka.
4. Sok gotujemy aż do wrzenia, następnie dodajemy owoce i pozostały cukier. Gotujemy (smażymy) na wolnym ogniu w garnku z podwójnym dnem.
5. Nie dolewamy wody! Doprowadzamy całość do wrzenia i zbieramy powstałą pianę. Dusimy tak długo aż masa będzie gęsta. W zależności od ilości owoców smażenie może potrwać od godziny nawet do dwóch dni.
6. Można dodać cukier żelujący jednak nie jest to konieczne. 1 kg cukru na 1 kg wiśni w zupełności wystarczy aby konsystencja konfitury była odpowiednio gęsta. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką, aby owoce zachowały swój kształt i się nie rozpadły.
7. W międzyczasie przygotowujemy słoiki i nakrętki – myjemy je dokładnie w gorącej wodzie (można w zmywarce) następnie dokładnie suszymy.
8. Zagotowaną konfiturę przekładamy do słoików. Tuż przed zakręceniem słoika warto dodać łyżkę mocnego alkoholu – najlepiej spirytusu – zapobiegnie to pleśnieniu wiśni przy zakrętce. Zamknięte słoiki poddajemy procesowi pasteryzacji. W tym celu na dnie garnka układamy ściereczkę, a na niej słoiki. Całość zalewamy wodą do 3/4 wysokości słoików i gotujemy aż do wrzenia przez 15 min.
9. Gorące słoiki ostrożnie wyjmujemy z garnka i odwracamy do góry dnem i czekamy aby się zassały. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem i zostawiamy na kilka godzin w spokoju.
10. Wystudzone słoiczki dekorujemy etykietką z nazwą, a na nakrętkę nakładamy dekoracyjną ściereczkę przewiązując ją rafią lub tasiemką. Samodzielnie wykonana konfitura wiśniowa to doskonały pomysł na słodki upominek.
Paweł Romanowski
2 komentarzy
Dodał: Janina, Tytuł: Konfitura z wiśni z imbirem
Ja zawsze używam cukier żelujący wg przepisu na opakowaniu. Nie są wtedy zbyt słodkie i dodaję jeszcze starty imbir. Na 1 kg wydrylowanych wośni 1 łyżeczka od herbaty. Poezja.
Dodał: alicja, Tytuł: za słodkie
kg na kg to sam cukier :( szukam dobrego przepisu ale z tego nie skorzystam