Przygotowanie konfitur
Na konfiturę nadają się jedynie owoce zdrowe, nieuszkodzone i dojrzałe. Po oczyszczeniu ich z liści i szypułek, szybko je myjemy (owoce miękkie nie lubią długiego moczenia) i pozostawiamy na sicie do obsuszenia. W międzyczasie w szerokim, niskim, nierdzewnym garnku podgrzewamy wodę z cukrem (wg. proporcji), przygotowując dość gęsty, lepki syrop (w trakcie gotowania, płyn należy odszumiać). Do cukrowego syropu wrzucamy przygotowane owoce i gotujemy wszystko ok. 10 min., usuwając z powierzchni powstającą pianę. Następnie zmniejszamy gaz i całość powoli gotujemy następne 10-20 min., uważając, aby konfitura nie przywarła do dna naczynia. Unikajmy jednak mieszania jej łyżką, gdyż mogłoby to spowodować uszkodzenie owoców, a starajmy się jedynie łagodnie potrząsać garnkiem. Po tym czasie owoce zdejmujemy z ognia i odstawiamy na ok. 2-3 godz. do przestygnięcia. Kiedy konfitura jest już zimna, ponownie ją gotujemy przez ok. 20-30 min. na małym ogniu i ponownie odstawiamy do ostygnięcia. Następnie po raz ostatni stawiamy ją na gaz i znów gotujemy na małym ogniu ok. 10-20 min. Na tym etapie owoce powinny wypełniać całą objętość syropu.

Konfitura z aronii
Aby sprawdzić, czy konfitura jest już gotowa, wystarczy odrobinę płynu umieścić na talerzu. Jeśli kropla nie rozpływa się na boki, możemy zakończyć gotowanie. Gorącą konfiturę przelewamy do czystych, suchych słoików i mocno zakręcamy. Aby nie doszło do scukrzenia się konfitury w słoiku, należy ją przechowywać w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej.
Proporcje
W literaturze kulinarnej spotyka się różne proporcje łączenia owoców i cukru, ale najczęściej ma zastosowanie poniższy przepis:
1 kg. owoców
1-2 kg. cukru
1 szkl. wody
Ten podstawowy skład można dodatkowo uzupełnić innymi owocami (np. jabłek lub gruszek), sokiem owocowym (np. z jabłek), przyprawami (np. skórka cytryny, cynamon, cukier waniliowy), a także zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru, w zależności od indywidualnych upodobań.
Gotowe konfitury najlepiej smakują ze świeżym pieczywem, posmarowanym masłem, ale równie dobrze mogą służyć jako dodatek do budyniów, lodów, deserów, kremów czy ciast.

Konfitura z aronii
Autor: Katarzyna Józefowicz
0 komentarzy