Większość z nas nie raz robiło, albo przynajmniej piło kiedykolwiek, jakikolwiek kompot. Mogą to być napoje tylko z jednego rodzaju owoców, albo z przeróżnych mieszanek. Rzadkością jednak jest kompot z warzyw. Po pierwsze dlatego, iż nie smakują one dobrze na słodko, po drugie, że bardziej kojarzy nam się to z zupą, niż z napojem. Wyjątkiem tutaj może być dynia, z której nie tylko można owy wywar przyrządzać, ale jest on również bardzo smaczny i podobnie jak inne kompoty, może być przyjemnym ukojeniem pragnienia w słoneczne dni, albo wyśmienitym dodatkiem do praktycznie każdego domowego obiadu.
Skąd brać dynie?
Dynia jest rośliną, którą w sezonie jej zbiorów można dostać praktycznie wszędzie. Jej cena nie jest wysoka. Dodatkowo możemy uprawiać ją sami. Jest to roślina silnie rozgałęziająca się i płożąca. Owoce kuliste lub lekko wydłużone, potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, nawet do kilkuset kilogramów. Uprawa nie jest trudna, a dynie po zebraniu są trwałe i mogą być przechowywane nawet przez kilka miesięcy. Nasiona można bez problemu dostać w każdym lepszym sklepie ogrodniczym.
Potrzebne nam będzie około ćwierć średniej wielkości dyni na każdy litr wody. Proporcje oczywiście mogą być inne. Będzie to wpływało na intensywności smaku oraz aromatu naszego wywaru. Warzywo należy dokładnie umyć i obrać. Ponadto wyciągamy pestki oraz włókna, w których się one znajdują. Pestki mogą być wykorzystywane do wysiewu w kolejnych latach lub po wysuszeniu do zjedzenia. Uzyskany miąższ kroimy w kostkę o boku długości około 1-1,5 centymetra. Zalewamy to zimną wodą i gotujemy aż do uzyskania miękkości owych kawałków. W międzyczasie dodajemy cukier w ilości najbardziej nam odpowiadającej (kierować się własnym smakiem) oraz kilka goździków. Niektórzy doprawiają odrobiną octu winnego, albo cynamonu, ale nie jest to konieczne. Najlepiej podawać schłodzony, gdyż jest wtedy dużo smaczniejszy. Podając w kompotierkach warto jest nalewać z kawałkami dyni, gdyż dodaje to uroku naszemu dziełu.
Kompot z dyni na zimę
Dynia również nadaje się wspaniale do pasteryzowania, a kompot z niej przyrządzony może stać w naszej spiżarni nawet przez kilka miesięcy. Przygotowanie jest bardzo podobne jak poprzednio. Umytą, obraną i pokrojoną w niewielkie kostki dynię zalewamy w garnku wodą i gotujemy. Na każde 2 kg dyni dodajemy około 3 łyżek octu winnego, 4 łyżek cukru białego oraz 1 małą łyżeczkę goździków. Po osiągnięciu miękkości przez kawałki warzywa, przelewamy całość do umytych i wyparzonych słoików. Podane proporcje powinny wystarczać na około 3 duże sztuki. Na końcu pasteryzujemy je około 8-15 minut, w zależności od wielkości słoików, jakie wykorzystaliśmy.
0 komentarzy