Jak smakują karczochy i jak je przygotowywać?
Z powodu małej popularności tej rośliny na naszych stołach, są to dwa najczęściej padające pytania w naszym kraju. Najlepszym sposobem na poznanie jego smaku jest spróbowanie. Trudno jest opisać ten charakterystyczny, lekko gorzkawy, wytrawny aromat, delikatny, chociaż jednocześnie warzywny.

Karczoch
Przygotowanie karczochów do dalszej obróbki nie jest trudne. Przede wszystkim dobrze go myjemy, po czym odcinamy zewnętrzne łuski, a jeżeli jest duży, warto czasem też pozbyć się końcówek największych wewnętrznych. Kolejnym krokiem jest obcięcie końcówki łodygi oraz samego czubka główki i w ten sposób mamy okaz gotowy do przyrządzania. Jeżeli karczoch ma być podawany dla gości, warto skropić go sokiem z cytryny, jak to robi się z niektórymi owocami, aby nie ściemniał, gdyż wygląda wtedy mniej apetycznie.
Z czym podawać karczochy?
Główki karczocha nie nadają się do jedzenia na surowo, ale za to można poddawać je po dowolnej obróbce termicznej - gotowanie, smażenie, a nawet pieczenie. Dobre do spożycia z sosami lub jak kalafior z masełkiem, a także jako dodatek do innych potraw. Komponuje się najlepiej z daniami z krajów, w których się go najwięcej uprawia - Włochy i Hiszpania. Występują często z parmezanem, pomidorami, bazylią oraz jajkami. Można spotkać do np. na pizzy lub w zalewie z oliwy.

Karczoch
Karczochy nie są jeszcze zbyt popularne w naszym kraju, ale to kwestia czasu zanim ta ciekawa roślina na stałe zagości na naszych stołach. Warto czasami oderwać się od oklepanych już warzyw, aby spróbować czegoś nowego, oryginalnego i zaskoczyć członków naszej rodziny, szczególnie, że ani przygotowanie, ani obróbka nie powinna sprawić nam większych kłopotów.
0 komentarzy