Chociaż pełnia sezonu na gruszki cały czas jest przed nami, warto już teraz zastanowić się nad przetworami na zimę, które z nich przygotujemy. Wśród nich jest jeden wyjątkowy rarytas, który lubi każdy miłośnik owoców, a upodobały go sobie szczególnie dzieci. Gruszki w syropie, bo o nich mowa, to nie tylko wspaniały deser na zimowe popołudnia, ale przede wszystkim smak dzieciństwa. Któż z nas bowiem nie próbował tego specjału w czasie wizyty u dziadków lub nie podkradał bezpośrednio z babcinej spiżarni małego słoiczka, by raz jeszcze spróbować tej przecudnej słodyczy. Aby chociaż trochę przybliżyć, a właściwie przypomnieć te smaki, postanowiliśmy zająć się dokładniej gruszkami w syropie, rozkładając ich przygotowanie na czynniki pierwsze.
Jakie gruszki do syropu?
Do syropu nadają się praktycznie każde gruszki, które nie są zbyt miękkie, gdyż te mogą się rozpadać w czasie pasteryzowania. Dlatego właśnie decydujmy się na owoce twarde, ale jednocześnie soczyste, dzięki czemu będą cieszyły nie tylko nasze podniebienie, ale również wspaniale wyglądały, co sprawia, iż desery z nich przygotowane będą również atrakcyjniejsze.
W kawałkach, czy w całości?
Sposób, w jaki nasze gruszki włożymy do słoika zależy od dwóch czynników: ich odmiany oraz naszego widzimisie. Jeżeli gruszki są twarde, możemy je umieszczać z słoiku zarówno w ćwiartkach, jak również połówkach, a nawet w całości. Zawsze warto jednak je dokładnie wymyć i obrać ze skórki (i jeżeli to możliwe, wykroić gniazda nasienne lub przynajmniej usunąć resztki kwiatowe). Pamiętajmy jednak, iż duże owoce raczej powinny być pokrojone w części, gdyż w całości ich środek słabiej nabiera słodkiego smaku, a także nie jesteśmy w stanie do słoika upchać takiej samej ilości gruszek całych, co po podzieleniu ich na kawałki.
Przepis na proste gruszki w syropie
Najprostszy przepis na gruszki w syropie zawiera tylko cztery składniki - gruszki, wodę, cytrynę oraz goździki. Na początek zajmujemy się gruszkami - myjemy je, obieramy, kroimy na kawałki, wycinamy gniazda nasienne i umieszczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny, co zapobiegnie brzydkiemu ciemnieniu owoców. W czasie, kiedy gruszki się moczą, przygotowujemy syrop. Gotujemy wodę, dodając około 300 gram cukru na każdy litr wody (można dawać więcej w zależności od upodobań). Gruszki umieszczamy w słoikach, dodając po 2 - 3 goździki oraz kawałek skórki z cytryny, po czym zalewamy je syropem. Zakręcamy i pasteryzujemy przez kwadrans.

Gruszki w syropie
Ciekawsze gruszki w syropie waniliowym
Gruszki w syropie waniliowym przygotowuje się na ogół bardzo podobnie jak poprzednie, jednak tym razem dla odmiany przedstawimy trochę inny sposób postępowania. Twarde owoce dokładnie myjemy i obieramy, ale nie kroimy ich na kawałki, tylko w całości (ogonek zostawiamy) zalewamy wodą z dodatkiem soku z cytryny. W tym samym czasie przygotowujemy syrop, który na każdy litr wody składa się z około 700 gram cukru (ta wersja jest słodsza niż poprzednia), 2 goździków, odrobiny kory cynamonu, laski wanilii. Kiedy całość się zagotuje, wrzucamy do niego owoce i gotujemy dość krótko (kilka minut). W tym czasie umyte słoiki wypiekamy w piekarniku, po czym do jeszcze gorących przerzucamy gruszki i zalewamy syropem uważając, aby dodatki rozprowadziły się równomiernie. Pasteryzujemy jak poprzednio 15 minut.

Gruszki w syropie
czytaj dalej...
0 komentarzy