Przykładowe przepisy
Poniżej przytaczam przykładowe przepisy, znalezione w różnych książkach kulinarnych dotyczących kuchni polskiej. Myślę jednak, że każdy może je nieco zmodyfikować, dostosowując do własnych gustów i upodobań. Przestrzegam jednak przed dodawaniem do przetworów zbyt małej ilości octu, gdyż wtedy mogą już nie być zbyt trwałe.

Gruszki w occie – przepis na zimę
Przykładowe proporcje:
- 1 kg. gruszek
- 1/5 kg. cukru
- ¼ l. octu 10%
- 1 szklanka wody
- przyprawy (np. goździki, cynamon)
lub:
- 1 kg. gruszek
- 20 dkg. cukru
- 1½ szkl. octu 10%
- 2,5 szkl. wody
- przyprawy (np. goździki, cynamon)
oraz:
- 1 kg. gruszek
- 30 dkg. cukru
- 0,5 l. octu 6%
- 1,4 l. wody
- przyprawy (np. goździki, cynamon)
Mimo iż wiele osób, które nigdy nie próbowały tego specjału, pewnie sceptycznie odnosi się do gruszek przyrządzonych na sposób wytrawny, warto spróbować takich owoców, bo mogą się okazać bardzo cenionym w naszej kuchni smakołykiem.
Katarzyna Józefowicz
0 komentarzy