Miód bławatkowy - mało spotykany miód o intensywnym zapachu bławatka oraz żółto złocistej barwie. W smaku jest bardzo charakterystyczny, trochę ostry.

Gatunki i rodzaje miodów
Miód koniczynowy - miód o słomkowożółtej barwie i wyczuwalnym tylko przez znawców aromacie koniczyny. Jest łagodny w smaku, chodź da się wyczuć lekką kwaskowatość. Po skrystalizowaniu zmienia barwę na białą. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, moczopędne, wykrztuśne oraz uspokajające.
Miód malinowy - posiada żółtawy kolor, który po skrystalizowaniu nabiera złocistego odcienia. W smaku jest lekko kwaskowaty, ale łagodny. Charakteryzuje się aromatem kwiatów maliny. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwgorączkowe, rozgrzewające oraz napotne. Jest lubiany przez dzieci.
Miód mniszkowy - jasnożółty miód o bardzo słodkim, aczkolwiek lekko mdłym smaku oraz zapachu kwiatów mniszka lekarskiego. Krystalizuje się dość szybko, przyjmując mazistą, a później twardą konsystencję oraz żółty kolor z białymi wykwitami. Posiada wiele właściwości leczniczych - działa na choroby reumatyczne, niedokrwistość, choroby dróg żółciowych i wątroby oraz żołądka, a także przy wyczerpaniu psychofizycznym.
Miód cząbrowy- ciemny, bursztynowy lub herbaciany kolor, który po skrystalizowaniu zamienia się w jasnobrązowy. Aromat kwiatów cząbru oraz ciekawy, ostry, pieprzowo-ziołowy smak. Swoimi właściwościami biotycznymi przewyższa niejednokrotnie słynne miody królewskie oraz papieskie.
Miód spadziowy - jeden z ciemniejszych, czasami nawet bliski kolorowi czarnemu miód, wytwarzany przez pszczoły ze spadzi. Charakteryzuje się delikatnym zapachem żywicy oraz zielonkawym kolorem po skrystalizowaniu. Stosowany przy schorzeniach górnych dróg oddechowych. Jest jednym z droższych miodów w naszym kraju.
Miód sadowniczy - powstaje z nektarów kwiatów różnych drzew owocowych. Kolor żółty, przechodzący stopniowo w kremowy w procesie krystalizacji. Zawiera dużo glukozy. Przeważnie pszczoły wykorzystują go na własne potrzeby, więc rzadko kiedy jest pozyskiwany.
Miód manuka - miód niespotykany w naszym kraju, wytwarzany z kwiatów manuka występujących w Nowej Zelandii. Ciemny, ostry w smaku i intensywnie pachnący. Wykazuje silne właściwości lecznicze.
Uwaga na sztucznych oszustów!
W dzisiejszych czasach, kiedy człowiek jest w stanie wszystko wyprodukować sztucznie, również sztuczny miód, a raczej produkt miodopodobny może być spotykany w sklepach. Jest to produkt syntetyczny, który nie zawiera naturalnych składników obecnych w prawdziwym miodzie, ani właściwości leczniczych i zapachowych.
Miody są wspaniałym zamiennikiem cukru rafineryjnego. Nie dość, że są dużo zdrowsze, dodatkowo mamy do wyboru całą gamę zapachów oraz aromatów, dzięki czemu, każdy znajdzie taki, który mu najbardziej odpowiada.
1 komentarzy
Dodał: Lucyna, Tytuł: Kuracja miodowa
Już kilka lat temu całą rodziną wykluczyliśmy niemal zupełnie (nie licząc produktów gotowych) cukry rafineryjne na rzecz właśnie miodu. Miody kupowaliśmy ze sprawdzonego, przebadanego źródła a jako że zjadamy ich dużo, ważny był dla nas duży wybór stąd padło na sklep Oto moje obserwacje: - znaczna poprawa odporności (zauważalne zwłaszcza u dzieci) - lepsze samopoczucie, dużo energii (prawdopodobnie za sprawą masy witamin i minerałów) - u mnie zmniejszyły się żylaki (stosowałam miód gryczany, który poprawia krążenie.