Borówka amerykańska wysoka
Smaczne i zdrowe owoce, obfite plonowanie, niewielkie wymagania pielęgnacyjne, mała podatność na choroby i szkodniki, to wybrane zalety, które sprawiają, że borówka wysoka jest coraz chętniej sadzonym krzewem na działkach, a także w ogrodach ozdobnych. Użytkowy charakter krzewu wynika z owoców, natomiast dekoracyjność z kwiatów, a przede wszystkim z ładnie przebarwiających się jesienią liści.
Kilka uwag o rodzaju
Borówka amerykańska zaliczana jest do roślin wrzosowatych (Ericaceae), a dostępne w sprzedaży odmiany to mieszańce, powstałe w wyniku krzyżowania wybranych gatunków borówki, których naturalne siedliska występują w Ameryce Północnej. Obecne Vaccinium x corymbosum powstało w wyniku krzyżowania takich gatunków jak Vaccinium angustifolium, Vaccinium corymbosum , Vaccinium australe. Rodzaj Vaccinium obejmuje setki gatunków m.in. krzewinek i krzewów. Rodzimym gatunkiem, zaliczanym do rodzaju Vaccinium jest borówka bruszwica Vaccinium vitis-idaea. Inne gatunki, zaliczane do rodzaju, to m.in. borówka czarna, borówka drzewiasta, borówka jajowata, borówka błotna.
Borówka wysoka jest stosunkowo młodym krzewem jagodowym, a prace nad jej uzyskaniem, rozpoczęły się na początku XX w. Obecnie dostępnych jest wiele, bardzo zróżnicowanych odmian, a obszar plantacji w Polsce systematycznie się powiększa i obecnie wynosi kilka tysięcy hektarów. Wzrost powierzchni plantacji obserwuje się na całym świecie, co związane jest z popytem na owoce borówki. Zwiększenie powierzchni upraw, przełożyło się na obniżenie cen jagód borówki wysokiej, dzięki czemu są one dostępne praktycznie dla każdego.
Krzewy borówki wysokiej, osiągają do około dwóch metrów wysokości i niewiele mniejszą szerokość. Charakteryzują się wzniesionym pokrojem, są silnie rozgałęzione. Liście skrętoległe, na wierzchniej stronie ciemnozielone, od spodu jaśniejsze, bardziej owalne, wydłużone o różnej wielkości. Jesienią pięknie się przebarwiają, zachwycając płomiennymi barwami. Kwiaty białe do lekko różowych, zebrane w grona. Rozwijają się od połowy maja, do połowy czerwca. Jagody granatowe, pokryte woskowym, niebieskawym nalotem. Pierwsze jagody dojrzewają już w lipcu, a ostatnie we wrześniu. Ponieważ jagody nie dojrzewają równomiernie, zbiór owoców odbywa się na raty. Wielką zaletą owoców borówki amerykańskiej jest fakt, że nie opadają zbyt szybko po dojrzeniu. Dojrzewanie owoców, jest uzależnione od odmiany, regionu oraz warunków atmosferycznych.
Borówka wysoka, charakteryzuje się płytkim system korzeniowym. Należy o tym pamiętać, aby prawidłowo zadbać o krzewy.
Warto dodać, że najpiękniejsze owoce, uzyskamy na zdrowych i wyrośniętych pędach. Pąki kwiatowe zawiązują się w okresie letnim w roku poprzedzającym okres owocowania.

Borówka amerykańska wysoka
Właściwości owoców
Owoce borówki wysokiej cenione są za walory smakowe, a także za dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Najczęściej spożywamy je w stanie świeżym, ale nadają się także do mrożenia oraz na przetwory. Decydując się na uprawę borówki wysokiej na działce, warto zakupić kilka krzewów, najlepiej zróżnicowanych odmian, charakteryzujących się wcześniejszym oraz późniejszym owocowaniem. Dzięki temu uzyskamy świeże owoce od lipca do września. Z jednego krzewu można zebrać nawet do kilku kilogramów owoców.
Skład chemiczny borówki wysokiej (100 g świeżych owoców)
Woda 83,4 g
Białko 0,6 g
Tłuszcz 0,6 g
Węglowodany 15 g
Popiół 0,3 g
Witamina B1 0,02 mg
Witamina B2 0,02 mg
Witamina PP 0,3 mg
Witamina C 16 mg
Wapń 16 mg
Fosfor 13 mg
Żelazo 0,8 mg
Wartość energetyczna 61 kalorii
Źródło: A. Rejman, K. Pliszka.: Borówka wysoka, Warszawa 1984, s. 23.
0 komentarzy