Aronia z pochodzenia jest dość blisko spokrewniona zarówno z jarzębiną, jak również z jabłonią i grusza, gdyż należy do tej samej rodziny (różowate) oraz podrodziny (jabłkowe). W naszym kraju uprawiana jest przede wszystkim aronia czarnoowocowa, zwana też ciemnoowocową, czy po prostu czarną. Można z niej wytwarzać wiele ciekawych produktów spożywczych, takich jak soki, nalewki, przetwory, koncentraty, czy niektóre desery. Oprócz walorów smakowych uzyskiwanych napojów i potraw, koniecznie należy również wspomnieć o ogromnych właściwościach leczniczych tej rośliny oraz niezwykłej łatwości uprawy.
Właściwości owoców
Mało który owoc wykazuje tyle właściwości leczniczych co aronia. Przede wszystkim stosowana jest przez osoby z wysokim ciśnieniem, skutecznie je obniżając, między innymi poprzez usuwanie złogów cholesterolu z żył. Zawartość antocyjanów, dzięki którym aronie posiadają ciemny, prawie czarny kolor, nadaje tym owocom przeciwutleniające działanie. Jest to wykorzystywane nie tylko przy spowalnianiu procesów starzenia, ale również przy chorobach nowotworowych i problemach z krążeniem. Oczywiście nie są to jedyne jej walory, a na długiej liście znajdują się również: wzmacnianie naczyń krwionośnych i zapobieganie m.in. żylakom i pękaniu naczynek włosowatych, zmniejszanie skutków wszelkiego rodzaju napromieniowania (np. od telewizora, czy komputera), wzmacnianie odporności na promieniowanie UV, łagodzenie dolegliwości wątroby oraz trzustki, zmniejszanie skutków ubocznych leków używanych przy leczeniu nowotworów, oczyszczanie organizmu ze szkodliwych toksyn i zmniejszanie niepotrzebnego napięcia nerwowego. Jest też cennym źródłem witamin A, C, E, PP oraz witamin z grupy B. Zawiera również dużo węglowodanów, kwasów organicznych, a także mikroelementów.
Zastosowanie
Aronia jest owocem, który pomimo swojego cierpkiego, chodź słodkiego smaku, ma wiele zastosowań, przede wszystkim w gastronomii. Mało znajduje się entuzjastów spożywania jej na surowo, lecz po odpowiednim przetworzeniu, sięgają po nią nawet dzieci (oczywiście chodzi o bezalkoholowe produkty). Ponadto wytwarzane z niej są również różnego rodzaju suplementy diety, nawet w kapsułkach, które mają nam pomóc wykorzystać wszystkie dobroczynne właściwości tej rośliny.
Nalewka z aronii
Do jej przygotowania potrzebne nam będzie 2kg aronii na każde 3l wody oraz 1l spirytusu, 2kg cukru, dużo liści wiśni oraz 20g kwasku cytrynowego. Dokładnie umyte aronie oraz liście wiśni zalewamy wodą i gotujemy, w międzyczasie dodając cukier. Po około 25 minutach zdejmujemy z palnika i odstawiamy na całą dobę, po czym przecedzamy, dodajemy kwasek oraz spirytus i rozlewamy do umytych i wytartych butelek. Nalewka ma około 20% alkoholu, więc nie jest bardzo mocna, ale zwiększając lub zmniejszając ilość spirytusu, jesteśmy w stanie również regulować jej moc. Z podanej ilości składników możemy uzyskać około dziesięciu półlitrowych butelek.
Przygotowanie podobne jak w przypadku nalewki. 2kg owoców aronii oraz kilkadziesiąt liści wiśni dokładnie umyć i gotować przez około 20 minut w trzech litrach wody. Następnie przecedzić i dodać odrobinę kwasku cytrynowego oraz niecałe 2kg cukru. Można spożywać po schłodzeniu i rozcieńczeniu z wodą. Jeżeli chcemy odłożyć do spiżarni na zimę, przelewamy do dokładnie umytych butelek i pasteryzujemy około 10 - 15 minut w zależności od ich wielkości.
O uprawie aronii słów kilka
Roślina ta nie jest wymagająca w uprawie. Praktycznie obojętny jest rodzaj gleby, w jakiej rośnie, jak również stanowisko, chociaż preferuje miejsca słoneczne. Aronia jest niezwykle wytrzymała na mrozy, dzięki czemu praktycznie nie występują przypadki przemarznięcia tej rośliny. Ponadto wytwarzane przez nią kwiaty są odporne na niskie temperatury, przez co wiosenne przymrozki nie wpływają znacząco na wielkość uzyskanego plonu.
Powinna być sadzona co około 1 - 1,5 metra, w zależności od gleby (na słabych gęściej). W uprawie na owoce, regularnie wycinamy zbyt gęsto rosnące, starsze pędy. Najlepiej owocuje na tych dwu-, do pięcioletnich. Cały krzew potrafi dorastać nawet do 3 metrów wysokości, jednak w uprawie nie pozwala mu się na to ze względu na trudności w czasie zbiorów. Owoce dojrzewają już nawet w drugim roku po posadzeniu i pojawiać się mogą bez problemu przez kilkanaście lat. Plony zbierane są jednorazowo, gdyż wszystkie owoce dojrzałe są jednocześnie, co jest kolejnym dużym ułatwieniem. Roślina wykazuje dużą odporność na choroby oraz szkodniki, dzięki czemu bardzo często można ją spotkać na plantacjach ekologicznych.
Czy wiesz, że…
Polska jest jednym z największych producentów aronii na świecie i duża jej część przeznaczona jest na eksport. Wędruje przede wszystkim do krajów Europu Zachodniej, ale również do Stanów Zjednoczonych. Polską aronię cenią między innymi takie kraje jak Austria, Niemcy, Szwecja, czy Norwegia.
Aronia wytwarza owoce o bardzo cierpkim smaku, przez co praktycznie nie nadają się do bezpośredniego spożycia. Jednak odpowiednio przygotowane smakują wyśmienicie, stanowiąc nie tylko ciekawy sok do niedzielnego obiadu, ale również oryginalną nalewkę na wieczorne spotkania ze znajomymi. Dodatkowo ogromna ilość walorów zdrowotnych sprawia, iż roślina ta powinna być coraz częściej przez nas doceniana.
Paweł S
0 komentarzy