Objawy:
Choroba pojawiająca się w postaci białawych plam z mączastym nalotem, które z czasem ulegają połączeniu pokrywając całą powierzchnię liścia. Nalot pojawia się głównie na górnej stronie blaszki liściowej, choć przy dużym porażeniu atakowane są również pędy. Efektem porażenia jest brunatnienie i zamieranie liści i pędów, co powoduje obniżenie jakości i ilości spodziewanych plonów.
Zwalczanie:
W przypadku pierwszych objawów, natychmiast zastosować ochronę stosując fungicydy. Amistar 250 SC zapobiegawczo. Zabieg powtarzamy w miarę potrzeby, co 7-14 dni, ponadto można zastosować Siarkol Extra 80 WP, Tiotar 80 WP, Tiotar 800 S.C., Domark 100 EC.
Zapobieganie:
Wybór odmian wykazujących wyższą odporność na wyżej omawiany czynnik chorobotwórczy.
Rośliny podatne:
Ten rodzaj mączniaka prawdziwego (choroba grzybowa) występuje powszechnie na ogórkach uprawianych zarówno w gruncie, jak i pod osłonami. Oczywiście występuje również na innych gatunkach dyniowatych.
Zródło wiedzy:
Opracowano na podstawie: Choroby roślin ogrodniczych, red. B. Majchrzak, Olsztyn 2001 Zalecenia Ochrony Roślin na lata 2008/2009 część III, Instytut Ochrony Roślin (Zakład Upowszechniania, Wydawnictw i Współpracy z Zagranicą), Poznań 2008
1 komentarzy
Dodał: internauta, Tytuł: Błędy w tekście
2009-11-23 18:03:05w słownictwie fitopatologicznym używa sie słowa mączysty a nie mączasty, a poza tym "ten rodzaj mącznika prawdziwego"- ta choroba nazywa sie mączniak a nie mącznik... pozdrawiam